Aurélie Filippetti is sinds mei minister van cultuur in Frankrijk en ze trekt ten strijde tegen de omstreden antiparterijwet die ervoor zorgt dat illegale downloaders na drie waarschuwingen van het internet worden getrapt.

Wet disproportioneel

In het Franse weekblad Le Novel Observateur zegt de minister dat de wet die mensen toegang tot het internet onzegt disproportioneel is ten opzichte van het beoogde doel. “Deze maatregel zal nog verder onderzocht worden", waarschuwt de minister.

Hadopi is een van de grote voorstanders van de wet en verstuurt de waarschuwingen naar internetters die over de schreef gaan. In The New York Times zegt Hadopi-baas Éric Walter dat de wet succesvol is, omdat de meeste downloaders na de tweede waarschuwing stoppen met het illegaal downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Snijden in Hadopi

De cultuurminister vindt de wet niet alleen te streng, ze vindt ook dat uitvoerder Hadopi te veel geld ontvangt om jaarlijks een miljoen e-mailtjes te versturen. Het budget van 12 miljoen euro per jaar voor Hadopi vindt Filippetti veel te hoog en ze wil flink snijden in de uitgaven van de organisatie.

In september kondigt Filippetti aan op welke onderdelen ze precies gaat bezuinigen. In de tussentijd wil ze dat Hadopi onderzoekt waar er gesneden kan worden in het budget. “Ik wil het liefst de financiën terugbrengen van taken die hun nut niet bewezen hebben", aldus de minister.