De Franse telecomtoezichthouder Arcep heeft aangifte gedaan tegen Skype, omdat het zich weigert te registreren als aanbieder van elektronische communicatiediensten. Het draait om de cruciale vraag: zijn voipdiensten voor de wet telecomaanbieders of internetdienstverleners?

Weigering is strafbaar

De waakhond heeft Skype meermaals verzocht zich te registreren, maar het concern, sinds mei 2011 eigendom van Microsoft, weigert dit. Daarom heeft Arcep de zaak doorverwezen naar het OM, omdat dit in Frankrijk een strafbaar feit is, meldt de New York Times.

Met Skype kunnen gebruikers chatten en bellen op de pc en smartphone. Het gaat volgens Arcep vooral om de mogelijkheid om vaste en mobiele nummers te bellen, oftewel de SkypeOut-functie.

Officieel geregistreerde telecomaanbieders hebben een aantal wettelijke verplichtingen, zoals bereikbaarheid van het 112-noodnummer en het bieden van aftapfaciliteiten voor opsporingsdiensten.

OPTA en registratieplicht

Het is niet duidelijk of OPTA hetzelfde standpunt is toegedaan als Arcep. Webwereld heeft hierover vragen gesteld. Wel meldt de woordvoerster dat registratie bij de OPTA niet automatisch inhoudt dat een bedrijf aan de aftap- en bewaarplicht moet voldoen, omdat dit wordt geregeld door een andere toezichthouder, het Agentschap Telecom.

OPTA heeft wel jarenlang geëist dat bijvoorbeeld SurfNet en isp's die alleen internetaansluiting aan hotels of congrescentra leveren zich moesten registreren als aanbieder van openbare communicatiediensten. Uiteindelijk haalde OPTA bij de rechter tot twee maal toe bakzeil.

Skype schimmig over vorderingen

Overigens krijgt Skype veel verzoeken en vorderingen van opsporingsdiensten, maar het blijft schimmig in hoeverre Microsoft hieraan meewerkt.