De SGDN, de verantwoordelijke organisatie voor de nationale veiligheid in Frankrijk, heeft het gebruik van Blackberry's en pda's in de buurt van de werkkamers van de president of de premier geheel verboden. De SGDN heeft hiertoe besloten op basis van 'een reëel risico dat data onderschept wordt door derden'. De angst van de instantie komt voort uit het feit dat het Blackberry-systeem gebruikmaakt van servers die in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk staan, zo meldt The Financial Times.

Uit een onderzoek dat twee jaar geleden is uitgevoerd in opdracht van de overheid, kwam al naar voren dat de Blackberry een databeveiligingsprobleem vormde. Hoewel ambtenaren op het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken al langer geen Blackberry meer gebruiken, zeggen werknemers binnen andere departementen dat ze de Blackberry soms stiekem nog gebruikten. Veel Franse ministers klagen dat de SGDN de ban heeft doorgedrukt, zonder daar een alternatief voor te bieden.

Met de beslissing tot de ban van de Blackberry treedt de Franse overheid in de voetsporen van een aantal grote bedrijven uit de private sector. Zo heeft oliebedrijf Total het gebruik van een Blackberry door werknemers nooit toegestaan. Het bedrijf stelt dat het, net als de overheid, die maatregel heeft getroffen om beveiligingsredenen. "Er zijn meer dan genoeg andere pda's die het ook prima doen", meent Total.