"Het is ons werk om mensen uit te leggen waarom piraterij slecht is en waarom het moet stoppen", vertelt Eric Walters, secretaris-generaal Hadopi, tegen de New York Times.

Hadopi voert de omstreden Franse three-strikeswetgeving sinds 2009 uit. Mensen die driemaal betrapt worden op het illegaal downloaden van auteursrechtelijk beschermd werk krijgen een boete en tijdelijk internetverbod. Tot dusver verzond Hadopi 822.000 mensen een eerste waarschuwing, aldus de New York Times.

165 internetverboden?

Aan 68.000 mensen van die eerste groep stuurde Hadopi een tweede berisping. Walters: "Als mensen die krijgen, dan stoppen ze. Natuurlijk, sommige mensen willen het niet begrijpen. Dan moeten we hun dossier overdragen aan het rechtssysteem." Hadopi stuurde uiteindelijk 165 mensen een derde waarschuwing en spande afgelopen week rechtszaken tegen ze aan.

De recidivisten moeten voor de rechter verschijnen en kunnen veroordeeld worden tot een boete van 1.500 tot 2.000 euro en een internetverbod van één maand. Het is nog onduidelijk wanneer de eerste rechtszaken van start gaan.

Het relatief lage aantal derde waarschuwingen geeft volgens Hadopi aan dat de wetgeving werkt, schrijft de Amerikaans krant. Daarnaast wordt de claim van de organisatie onderbouwd door een tweetal onderzoeken die het effect van de wetgeving onderzoeken. Het ene onderzoek, uitgevoerd in opdracht van Hadopi, geeft aan dat filesharing afnam met 26 procent tijdens het three-strikes-tijdperk.

Hadopi vs. iTunes

Het andere onderzoek, uitgevoerd door het Amerikaanse Wesseley College en de Carnegie Mellon Universiteit, legt een verband tussen muziekverkopen en de three strikeswet in Frankrijk. De onderzoekers concluderen dat de iTunes-muziekverkoop tussen 2009 en 2011 met 25 procent steeg ten opzichte van landen zonder three-strikeswetgeving als Groot-Brittanië, Italië, Spanje, Duitsland en België.

Ze onderbouwen het verband daarnaast met verkoopcijfers van muziekgenres die populair zijn op piraterijsites, zoals Hip Hop. De verkooptoename van Hip Hop op iTunes is groter dan van Christelijke en klassieke muziekgenres, die impopulair zijn op piratensites. "Dit neigt de causale interpretatie van onze resultaten te versterken, dat als Hadopi ervoor zorgt dat piraten legitieme consumenten worden, de effecten sterker zouden zijn voor 'zwaar gepirate' muziek."

Tegenstanders

Tegenstanders twijfelen aan de causale verbanden tussen verkoopcijfers en wet. De Franse krant Le Monde zocht via Google Trends naar het aantal verkopen van iPhones. Uit hun analyse bleek dat de pieken van iTunes-muziekverkopen in Frankrijk overeenkomen met lanceringen van iPhones en feestdata rond kerstmis. Dat zou volgens de krant ook de verkoopcijfers bij de muziekgenres verklaren, gezien jongeren vaker naar hip hop luisteren dan naar klassieke muziek en via hun iPhone de muziek aanschaffen.

Techsite Torrentfreak stelt dat de Franse verkoopcijfers al in de lift zaten voordat de wetgeving in werking trad. Daarmee zouden de onderzoekers een niet-bestaand verband proberen te leggen. Andere instanties melden tegenover de New York Times juist weer een groei van VPN- en andere anonimiseringssoftware in Frankrijk.

Hadopi meer bevoegdheden

Ook in de politiek zwelt de tegenstand tegen de wetgeving aan. De oppositie probeert mee te surfen op de golf van protesten tegen anti-piraterijwetgeving als het Amerikaanse SOPA en het Europese ACTA-verdrag. De oppositie pleit onder meer voor een aanpak waarbij burgers mogen delen wat ze willen en artiesten betaald krijgen via andere manieren zoals belastinggelden.

President Sarkozy blijft echter bij zijn standpunten en wil Hadopi nog meer bevoegdheden geven, zodat de instantie nog krachtiger kan optreden tegen nieuwe vormen van online piraterij zoals diensten met illegale streaming. Universal Music France concludeert dat de three strikes wetgeving ervoor zorgt dat mensen beginnen te beseffen dat ze artiesten moeten betalen voor hun muziek. “Er gaat een educatief effect van uit", zegt de organisatie tegen de New York Times.

Cijfers Brein

Ook Zuid-Korea voerde in 2009 de three-strikes-wetgeving in. Uit cijfers van de muziekfederatie in dat land blijkt het aantal muziekverkopen met ruim 18 procent te zijn gestegen. Nieuw-Zeeland heeft de wetgeving ook ingevoerd en in Groot-Brittanië is het nog onderwerp van discussie.

Nederland is tegen de wetgeving. De anti-piraterijstichting Brein strijdt in Nederland tegen de aanbieders en doorgeefluiken van illegale downloadsites. Brein publiceerde afgelopen maandag zijn jaarcijfers. Daaruit blijkt dat 600 illegale sites in 2011 offline zijn gehaald. Het is nog onduidelijk wat de impact op het aantal muziekverkopen in Nederland daarvan is. De stichting Brein kon niet op tijd reageren op vragen om informatie.