Arash Derambarsh, een jonge Fransman, liet zich via een applicatie van Facebook verkiezen tot 'wereldwijde president van Facebook'. Het begon met een applicatie van een externe partij, meldt Techcrunch. Via die applicatie kon iedereen zich verkiesbaar stellen voor het presidentschap.

De 28 jarige Derambarsh deed aan de verkiezing mee. Hij opende zelfs een site met een officieel verkiezingsprogramma. Hij won uiteindelijk met meer dan 9000 stemmen. Of hij de verkiezing serieus nam is niet bekend.

Media-aandacht

Het leverde hem wat aandacht op van Franse media die hem serieus namen zonder bevestiging van Facebook te verlangen. Het nieuws raakte in een stroomversnelling nadat grote tv-stations het verhaal overnamen.

Derambarsh werd opeens overal uitgenodigd om te praten over zijn presidentsschap. Hij speelde het spelletje mee en vertelde journalisten van Le Parisien dat hij samen met UNESCO een project opgestart had. Hij verklaarde zelfs dat hij via een geheime Facebook-applicatie bijna honderd miljoen mensen kan bereiken (dat zijn meer mensen dan er in Frankrijk wonen).

Volgens Wikipedia heeft het sociale netwerk echter 'maar' 58 miljoen gebruikers. Ook nu verzuimde de pers zijn feiten te checken. Er werd geen contact opgenomen met de persafdeling van Facebook.

Ontmaskering

Derambarsh werd ontmaskerd door Facebookgebruikers. Er werd een speciale groep opgericht 'Voor het onmiddellijke ontslag van M. Arash Demarash'. ZDnet en bloggers kregen lucht van de stunt en de waarheid kwam snel aan het licht.

Volgens een onderzoek van ArretsurImages namen veel journalisten het nieuws zonder te controleren van anderen over. Volgens de ondervraagde journalisten zag de 'president' er geloofwaardig uit, praatte goed en hij had ooit wat gedaan in de politiek.

Uiteindelijk probeerde de Franse pers de zaak recht te breien met een stroom aan nieuwe berichtgeving over de onechtheid van de eerdere. Arash zou de verkiezing volgens de Franse pers verkeerd begrepen hebben. Of dat echt het geval was is niet bekend. Demarash heeft sinds het uitkomen van de hoax niets meer van zich laten horen.