De rechtbank in Parijs acht Google verantwoordelijk voor het onrechtmatig handelen van bedrijven die meeliften op bekende merken van andere bedrijven. Google moet twee reisorganisaties Voyageurs du Monde en Terres d'Aventure respectievelijk 200.000 en 150.000 euro betalen, plus 60.000 euro proceskosten, meldt de juridische nieuwssite OutLaw.

Als webzoekers 'voyageur du monde' of 'terres aventure' op Google intikten, verschenen er advertenties van concurrerende bedrijven. Daarmee handelen zowel deze rivalen als Google onrechtmatig, oordeelt de rechter.

Google heeft meteen aangegeven in hoger beroep te gaan. "Google bestrijdt dit vonnis. Onze gebruikersvoorwaarden stellen duidelijk dat adverteerders verantwoordelijk zijn voor de keuze van zoektermen en waarschuwen voor ongeoorloofd gebruik. Daarmee voldoen we in onze ogen aan de Franse en Europese wetgeving op het gebied van online adverteren,"aldus Google in een verklaring.

Europees Hof

De internetgigant is verwikkeld in meerdere vergelijkbare zaken, de meeste in Frankrijk. Sommige zaken zijn reeds 'opgeklommen' tot Europees niveau. Vorig jaar juni maakte modehuis Luis Vuitton een reeds slepende zaak over merkmisbruik op AdWords aanhangig bij het Europees Hof.

Meer recent schoof ook de Duiste rechter een vergelijkbare zaak, aangespannen door pornoboer Bananabay tegen Google, door naar het Europese Hof van Justitie.

Mocht het Hof tot een voor Google nadelige uitspraak zou komen, heeft Mountain View een enorm probleem. Het adverteren op andermans merknaam via AdWords is een wijdverbreid fenomeen.