Iedereen die een webpagina heeft, een bijdrage levert in nieuwsgroepen of chatboxen en e-mailtjes verstuurt moet traceerbaar zijn, vindt de Franse overheid. Internetaanbieders en aanbieders van webruimte moeten de gebruikersinformatie op aanvraag aan iedereen kunnen verstrekken.

Voldoet de ISP of hostingdienst niet aan deze eisen, dan riskeert deze zes maanden gevangenisstraf en een boete van 50.000 franc (17000 gulden). Volgens de Franse burgerrechtenbeweging Iris bereidt de Franse regering de 'dood van internet in Frankrijk' voor.

Franse internetbedrijven zijn bang voor een vlucht van internetters naar het buitenland. Gratis hostingdiensten binnen het .fr-domein kunnen inpakken, zo is de vrees. Chatdiensten en Franse nieuwsgroepen zou hetzelfde lot beschoren zijn.

Het is niet de eerste keer dat er in Frankrijk heibel is rond publicaties op internet. De Franse regering stelt dat webpublicaties gelijk zijn aan offline publicaties als kranten en tijdschriften. Iemand die wil klagen over iets op internet dient te kunnen achterhalen wie de bron van een bericht is, vandaar het gewraakte wetsvoorstel.

De nieuwe Franse Mediawet is al maanden onderwerp van discussie. Vorig jaar werd de Franse webhoster Altern voor de rechter gesleept door de advocaat van model Estelle Hallyday. Tussen de 30.000 door Altern gehoste sites bevond zich een pagina met naaktfoto's van het model. Het hostingbedrijf was daarvoor verantwoordelijk, vond de advocaat van Hallyday. Net als een hoofdredacteur verantwoordelijk is voor de inhoud van de krant.

Hostingbedrijven trokken toen fel van leer. Het is onmogelijk alles wat klanten plaatsen te controleren, was het verweer. Een parlementariër schoot te hulp. Patrick Bloche van de Parti Socialiste diende een amendement aan de Mediawet in waarin hostproviders werden vrijgesteld.

De discussie laait nu weer op. In januari besloot de senaat het amendement van Bloche te herschrijven. Webhosters zijn niet zelf verantwoordelijk, maar dienen de identiteit van de plaatser te kunnen geven.