Mededingingskwesties zijn te belangrijk om over te laten aan mededingingsautoriteiten, lijkt het adagium van de Franse senaat. Het geeft wel aan hoe politiek explosief Google momenteel is. En in breder verband, de dominantie van Amerikaanse techbedrijven op de Europese markt.

Digitale kolonie van VS

De senaat vreest dat Frankrijk en Europa een 'digitale kolonie' van de VS worden. Handhaving achteraf, zoals Brussel nu doet, schiet niet op, de senaat eist proactieve maatregelen.

Zoekmachines (lees: Google) moeten hun ranking algoritmes prijsgeven. Bovendien moet op de homepage worden gelinkt naar ten minste drie concurrenten. Een wetswijziging van die strekking van Catherine Morin-Desailly is unaniem aangenomen, meldt Le Figaro.

Eerder deze week besloot de Europese Commissie om Google formeel aan te klagen voor machtsmisbruik. Het bedrijf zou zijn eigen prijsvergelijker Google Shopping structureel, ook als het niet relevant was, bovenaan in de zoekresultaten hebben gezet, ten koste van rivalen. Ook die beslissing lijkt vooral politiek.