Telecomwaakhond ARCEP eist gedetailleerde informatie van alle spelers op de Franse transit- en peeringmarkt, inclusief de Amerikaanse reuzen AT&T en Verizon. Die twee hadden het onderzoek bij de rechter aangevochten, maar halen bakzeil, meldt GigaOM.

AT&T en Verizon betoogden dat ARCEP geen recht had op inzage in transit- en peeringovereenkomsten omdat er geen bewijs is dat er op deze markt mededingingsproblemen zijn. Maar dit is een non-argument, omdat ARCEP dat alleen kan concluderen op basis van onderzoek naar deze contracten, concludeert de rechtbank.

Eruptie van sluimerende transitconflicten

Traditioneel wordt transit en peering in den minne achter gesloten deuren geregeld, maar er zijn steeds meer aanwijzingen van schimmige deals en machtsmisbruik, ten nadele van de concurrentie en de eindgebruiker. Veel vooral Europese providers roepen al jaren dat contentproviders moeten meebetalen aan doorgifte van verkeer aan klanten, ook al betaalt die klant zelf al voor internettoegang en bandbreedte of databundels.

Eerder dit jaar werd bekend dat de Franse internetprovider Free bepaalde advertenties blokkeerde. Ook zou het concern YouTube-verkeer afknijpen omdat het meer geld wil van Google. En donderdag werd bekend dat de antitrustbrigade van de Europese Commissie invallen heeft gedaan bij Deutsche Telekom, Orange en Telefonica. Brussel heeft het vermoeden dat deze telcoreuzen hun machtspositie uitbuiten om ook meer geld te eisen bij transit en doorgifte.

Transitproviders meegesleurd

In bijna alle gevallen zitten tussen de accessprovider en de contentleverancier nog meerdere transit- en backbonepartijen. Soms hebben die zelf een machtspositie, maar vaak zitten zij ook klem in het conflict. De Amerikaanse transitreus Cogent vindt het laatste, het voelt zich gedwongen om transitcontracten open te breken en meer te betalen voor doorgifte aan access providers. De inval van de EC is ook naar aanleiding van klachten van Cogent, bevestigt Reuters.

In de VS leidde een recent transitconflict tussen Verizon en Cogent ertoe dat Verizon Netflix-verkeer naar zijn eigen klanten afkneep.