Het Franse bedrijf 1PlusV heeft al soortgelijke klachten ingediend bij de Europese Commissie. Het spant nu een eigen rechtszaak aan, waarbij het meteen een forse schadevergoeding eist. Ook wil het via de rechtbank Google gebieden om op zijn Franse homepage gedurende drie maanden een verklaring te plaatsen over het illegale gedrag.

'Wegmoffelen'

Google wordt er van beschuldigd de niche-zoekmachines van het Franse bedrijf, waaronder juridische zoekmachine eJustice.fr, bewust en met kwade opzet te hebben weggemoffeld in zijn zoekresultaten. De Amerikaanse internetreus zou de eigen diensten voorrang geven. Dit scheelt de concurrenten advertentieinkomsten, aldus de aanklacht.

“Google heeft een aantal antitrustpraktijken en onethisch gedrag ingezet gedurende een periode van vier jaar om 1PlusV te beperken in het genereren van omzet en advertenties", aldus het Franse bedrijf in een verklaring, opgetekend door persbureau Bloomberg.

Domein gekaapt?

Overigens voert de domeinnaam 1PlusV.com direct door naar Google.com. Het .com-domein van de Franse bedrijfsnaam is in februari dit jaar geclaimd, maar onduidelijk is door wie. 1PlusV.fr blijkt niet te bestaan. Overigens broedt de Franse overheid al op een Google-tax.