Google scant miljoenen boeken en biedt de volledige inhoud aan van werken waarop geen auteursrecht rust, en uittreksels van auteursrechtelijk beschermde werken. Het Californische bedrijf zou zonder toestemming ongeveer honderd titels van de La Martinière Group hebben gedigitaliseerd en online hebben gezet.

De La Martinière Group bestaat onder andere uit de Franse uitgeverij Le Seuil, het Zwitserse Delachaux et Nièstle en het Amerikaanse Harry N Abrams. De uitgeversgroep klaagt de Franse tak van Google en het Amerikaanse moederbedrijf aan.

Yann Colin, de advocaat van La Martinière, verklaart dat het bedrijf een boete eist van 100.000 euro voor elke ontdekte schending van auteursrechten en voor elke dag dat een titel van het uitgeefconcern langer door Google wordt aangeboden.

Google wil de complete collecties van een aantal grote bibliotheken scannen en aanbieden. Alleen titels waarvan de uitgevers het reproduceren nadrukkelijk verbieden, laat het bedrijf ongemoeid, zo meldt de BBC.

De Franse vakorganisatie van uitgevers, le Syndicat National de l'Edition, heeft Google's scanproject al herhaaldelijk veroordeeld en met juridische stappen gedreigd. In Frankrijk bestaan zorgen dat door het aanbieden van Engelstalige boeken door Google, de invloed van de Engelse taal zal toenemen.