De wet heeft verder de boetes voor het downloaden van auteursrechtelijk beschermde muziek naar beneden bijgesteld, zo schrijft Cnet. De wet treedt waarschijnlijk binnen een maand in werking. Volgens juridische experts is het echter moeilijk om met deze wet af te dwingen dat Apple zijn muziekbestanden uit de Itunes Music Store openstelt.

Volgens de wetgeving moeten bedrijven die gebruikmaken van digital rights management (drm) informatie geven aan concurrenten over hoe zij hun spelers geschikt kunnen maken om dergelijke bestanden af te kunnen spelen.

Om af te dwingen dat een aangekocht muziekbestand op andere spelers dan een Ipod afgespeeld kan worden, moet aan een aantal voorwaarden zijn voldaan. Apple kan de dwang vermijden door de artiesten een verklaring te laten tekenen dat hun werk niet in een ander formaat omgezet kan worden.

Concurrenten van Apple die muziekbestanden van Itunes op hun mediaspelers willen laten afspelen, moeten aantonen dat ze daarmee geen inbreuk maken op de patenten van Apple. "Aangezien Amerikanen alles patenteren, lijkt het mij dat Apple door deze voorwaarde geen informatie vrij hoeft te geven over zijn muziekbestanden", zegt jurist Dominique Menard tegenover Cnet. Apple heeft de aangenomen wet in het verleden bestempeld als 'staatsgefinancierde piraterij'.

Apple ligt niet alleen in Frankrijk onder vuur. Ook wetgevers in Noorwegen, Zweden en Denemarken buigen zich over de vraag of muziek uit de Itunes Music Store op elke mp3-speler afspeelbaar moet zijn.

P2p

Ontwikkelaars van software met als doel het uitwisselen van auteursrechtelijk beschermde bestanden, riskeren in Frankrijk de kans op een boete van 300.000 euro. Het gaat hierbij niet alleen om peer2peer-software (p2p), maar ook om programma's die de beveiliging van dvd's decoderen. Het uitwisselen van open-source dvd-afspeelsoftware wordt met deze wet mogelijk illegaal.

Richard Stallman, voorstander van vrije software, is bang dat deze wet de adoptie van Linux zal vertragen. "Het ontbreken van dvd-afspeelsoftware op Linux zal een heleboel mensen weerhouden over te stappen naar Linux."