De Franse unie van fabrikanten (Unifab) zal volgende maand een aanklacht indienen waarin wordt geëist dat veilingsites maatregelen nemen tegen mensen die nepproducten aanbieden. Ook zal een schadevergoeding van enkele miljoenen euro's worden geëist wegens gederfde inkomsten.

"In China worden veel dingen nagemaakt die vervolgens op internet worden verkocht", legt Marc Antoine Jamet van Unifab uit tegenover persbureau Reuters. Hoewel de focus bij de aanklacht op Ebay ligt, worden ook de sites Yahoo, Ioffer.com en de Japanse site Rakuten aangeklaagd.

Jamet, die zelf werkzaam is bij lederfabrikant Louis Vuitton, zegt vorig jaar 235.000 voorbeelden van nepartikelen te hebben gevonden op 340 Ebay-pagina's.

"Ebay heeft in de algemene voorwaarden staan dat nepartikelen niet worden geaccepteerd, maar ze weigeren om direct in te grijpen. Alleen achteraf worden acties ondernomen", stelt Jamet. "We denken dat ze de mogelijkheden hebben om de bankrekeningen en de eigenaren te controleren."

Een woordvoerder van Ebay bevestigt dat het verboden is om op de site namaakproducten aan te bieden. "We proberen met de rechthebbenden samen te werken om hiertegen op te treden."

Uitspraak

Unifab wil er nu een rechtszaak van maken omdat de organisatie vreest dat het probleem van namaakproducten alleen maar zal toenemen. Bovendien voelt de organisatie zich gesterkt door een recente uitspraak van de rechter. Een Parijse rechtbank verklaarde dat Google verantwoordelijk was voor de gesponsorde links waarin nepartikelen worden aangeprezen. De zoekmachine moest daarom in juni een boete van 300.000 euro betalen.

Volgens Unifab bestaat 5 tot 9 procent van de wereldhandel uit nepproducten. Bedrijven in Frankrijk zouden daardoor jaarlijks ruim 6 miljard euro aan inkomsten mislopen.