Franse advocaten bereiden een zogenoemde 'class action' rechtszaak voor, meldt de Britse krant The Times. Bij een dergelijke zaak treden de raadslieden op namens een grote groep belanghebbenden.

Vorige week kregen de Fransen bevestiging over het bestaan van P-415 Echelon, 's werelds krachtigste spionage netwerk. Het systeem kan telefoongesprekken, faxen en e-mails onderscheppen.

Echelon is in de jaren tachtig opgericht door de UKUSA alliantie. Deze alliantie bestaat uit de geheime diensten van Australië, Nieuw Zeeland, Groot-Brittannië, Canada en de Verenigde Staten.

De afluisterpost van Echelon voor Europa staat volgens The Times in het Britse Yorkshire, op de militaire basis Menwith Hill.

Franse parlementsleden zeggen te kunnen bewijzen dat vliegtuigbouwer Airbus een order heeft misgelopen nadat haar aanbod was onderschept door Echelon. De miljardenorder ging naar het Amerikaanse Boeing.

"Deelname van Groot-Brittannië in dit netwerk is zorgwekkend", aldus een Frans parlementslid in The Times. "Het veroorzaakt belangenverstrengeling binnen de Europese Unie."

Het bestaan van Echelon werd tot begin deze maand door alle deelnemende landen ontkend. Na publicatie op internet van documenten van de Amerikaanse National Security Agency is het bestaan niet langer een geheim te noemen.