Volgens de Franse krant Le Monde heeft de Amerikaanse geheime dienst NSA in de periode tussen 10 december vorig jaar en 8 januari van dit jaar in totaal 70,3 miljoen telefoongesprekken afgeluisterd in Frankrijk. De krant baseert zich op de PRISM-documenten van de klokkenluider Edward Snowden.

De afgeluisterde en soms geautomatiseerd opgenomen gesprekken zijn voor een deel te herleiden naar terrorismebestrijding, maar volgens Le Monde staat er ook mensen op het lijstje vanwege hun positie in het Franse bedrijfsleven, de politiek of de overheid. Een deel van het afgetapte verkeer is sms, het meeste is het vastleggen van doelen, dus met welke andere telefoonnummers is gebeld.

In Nederland een piek van 1,8 miljoen gesprekken

Ook in Nederland was de NSA actief, zoals deze zomer al bekend was gemaakt door Der Spiegel, maar die cijfers waren nog ongespecificeerd. Naar nu blijkt, passen die cijfers van Der Spiegel in hetzelfde spionageprogramma van de NSA zoals die in Frankrijk werd uitgevoerd.

De piekmaand in het aftappen van telecomverkeer in Nederland telde 1,8 miljoen gesprekken. De koppeling van de cijfers van Der Spiegel met de publicatie van Le Monde vanmorgen werd vandaag gelegd door Tweakers.

Frankrijk eist verklaring van VS

De Franse regering heeft inmiddels de Amerikaanse ambassadeur in Parijs op het matje geroepen. De Franse minister van Binnenlandse Zaken zegt in de komende uren een verklaring van de Verenigde Staten te verwachten. Hij noemt de zaak “schokkend”, meldt NRC.

Ook in Mexico is onrust ontstaan nadat blijkt dat het emailverkeer van de toenmalige president Felipe Calderon in 2010 is afgeluisterd nadat zijn account was gehackt door de NSA. Die parktijken kwamen gisteren aan het licht via een publicatie van het Duitse blad Der Spiegel. Al eerder had de Mexicaanse regering boos gereageerd op spionagepraktijken in dat land, waarbij onder meer oliebedrijven waren gehackt.