Dit blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van domeinregistreerder 12Register.com en hostingprovider Yourhosting.nl. De twee bedrijven noemen de fraude met .eu-domeinen die vorige maand aan het licht kwam als voorbeeld.

Hierbij werden bedrijven met een .nl- of .com-domein gebeld met de 'waarschuwing dat iemand hun domeinnaam met de extensie .eu wilde vastleggen. Voor een fors bedrag was de beller echter bereid de domeinnaam vast te leggen voor het bedrijf dat hij opbelde.

Eerder, tijdens de lancering van het .eu-domein, werden reserveringen voor de landrush van .eu-domeinen aangeboden voor prijzen van 15 tot 100 euro, zonder dat de domeinen ooit geregistreerd werden. Gedupeerde klanten waren hun geld kwijt.

Jos Langenkamp, directeur van 'Partyservice Walter Stern' in Zwolle, ontving ook een verdacht telefoontje. Hij werd gebeld door het bedrijf 'Global Administration' uit Amsterdam, met de mededeling dat een bedrijf uit Zuid-Holland het domein walterstern.eu had aangevraagd. "Global Administration bood mij aan het domein via hen te registreren voor 250 euro", aldus Langenkamp, die niet op het aanbod inging.

Volgens Michaël van Es van Yourhosting.nl signaleert dat telefoontjes zoals Langenkamp die ontving, de laatste tijd vaker voorkomen. "Het bedrijf European Domains and Trademarks houdt zich met dezelfde praktijken bezig. Mogelijk opereren ze tevens onder andere bedrijfsnamen, maar het verhaal is steeds hetzelfde", aldus Van Es.

SIDN

Yourhosting zegt een klacht bij de SIDN te hebben neergelegd wegens misbruik van de whois-database met .nl-domeinen. Omdat de SIDN volgens Van Es echter niet voldoende grond heeft om juridische stappen te ondernemen, wordt gedupeerden aangeraden hun klacht te melden op fraudemeldpunt.nl.

Uit het onderzoek blijkt ook dat het riskant is om de beschikbaarheid van een domeinnaam te controleren op 'verkeerde' sites. Malafide bedrijven die schuilgaan achter de website, registreren dan onmiddellijk de gecontroleerde domeinnaam.

Yourhosting.nl en 12Register.com willen met het onderzoek aangeven dat consumenten op hun hoede moeten zijn bij wanneer ze overwegen in zee te gaan met een provider. De twee bedrijven verwijzen consumenten naar webselect.nl en webhosters.nl, onafhankelijke websites waar ervaringen van andere consumenten vermeld staan.

Daarnaast raden de twee bedrijven aan om eerst telefonisch contact met een domeinaanbieder op te nemen, om voor de aanschaf van een domeinnaam te controleren of het veilig is om zaken te doen met het bewuste bedrijf.