Het idee van een watermerk is niet nieuw, geeft Michael Kip van Fraunhofer toe. Het is wel voor het eerst dat een dergelijke technologie aan muziekbestanden wordt toegevoegd om muziekpiraterij tegen te gaan. De muziekindustrie kan elk muziekbestand een uniek watermerk meegeven in combinatie met een zogeheten hash-waarde.

De hash-waarde genereert een unieke 'vingerafdruk' van de gebruiker. Deze vingerafdrukken kunnen worden opgezocht met behulp van software van Fraunhofer. Met de Fraunhofer-aanpak wordt er gezocht naar aanbieders van bestanden met vingerafdrukken.

Hoge boete

"Stel dat je een cd downloadt, een kopie brandt en deze aan een vriend geeft. Indien deze vriend de muziek verspreidt via p2p-netwerken, dan kunnen we zien dat het om jouw muziek gaat. Indien de lokale wetgeving het toelaat, kan je een hoge boete verwachten", aldus Kip.

Tijdens de Cebit-beurs in Duitsland, begin maart, presenteert het instituut de nieuwe software. Het ironische is dat juist het mp3-formaat, ontwikkeld door Fraunhofer, het downloaden van muziek heeft gestimuleerd in het verleden. "Ja en nee. Je kan een mes gebruiken om brood te snijden of iemand te vermoorden. Mp3 is een instrument dat ingezet kan worden voor misbruik."