Sinds deze week biedt de Free Record Shop weer muziekdownloads aan via een webwinkel. Plannen daarvoor had 'de grootste retailer van de Benelux' al sinds 2001, maar het kwam niet echt uit de verf. In maart 2004 was de geplande webwinkel nog steeds niet opgericht. Later gebeurde dit wel, maar ook dat initiatief stierf een stille dood.

"Het was niet winstgevend", legt een zegsman van Free Record Shop uit. Daar kwam bij dat de muziekwinkel de webshop binnenshuis ontwikkelde. Dit leide tot een platform dat "de nodige haarscheurtjes" vertoonde. Daar heeft Free Record Shop naar eigen zeggen van geleerd, vandaar dat er gekozen is voor een white label oplossing van Target Media. Het gaat om een bestaande webwinkel waar in principe de Free Record-uistraling overheen is geplakt. "We zijn een retailer, geen it-ontwikkelaar."

Markt is er klaar voor

"Een retailer die zelf een downloadplatform bouwt is niet altijd een goede combinatie", aldus de woordvoerder. De vorige webshop sloot ongeveer anderhalf jaar geleden zijn deuren. De tijd is rijp om weer een gooi te doen naar een stevige plek in de muziekdownloadbusiness, vindt Free Record Shop. Een paar jaar geleden keken platenlabels maar ook gamesontwikkelaars nog de kat uit de boom, nu durven ze meer.

"Wij vinden dat we dit soort downloadplatforms aan moeten bieden", zegt de woordvoerder. Hij erkent dat de Free Record Shop absoluut geen voorloper meer is op dit gebied. Andere diensten zoals bijvoorbeeld iTunes hebben een jarenlange voorsprong. Toch denkt Free Record Shop nog een eigen plek te kunnen verwerven in het downloadspectrum. "De markt was er een paar jaar geleden niet klaar voor."

DRM-vrij

Nu is dit wel het geval, aldus de platenwinkel. Zo zijn er andere businessmodellen en zijn klanten gewend aan het online model. De muziek die via de webwinkel wordt aangeboden is DRM-vrij en kost 1,30 euro per single. In totaal bevat de winkel ruim 2 miljoen nummers. Aanzienlijk minder dan verschillende concurrenten. Ook diensten als Spotify die muziek in de cloud afspelen zijn bieden een veel breder assortiment aan.

Toch denkt Free Record Shop dat er een markt is voor hun platform. "We zijn de eerste grote retailer in de Benelux die een dergelijk platform aanbieden", aldus de woordvoerder. Eerder deze maand is de Free Record Shop begonnen met het online aanbieden van games, later dit jaar moet er ook een service komen om films te downloaden. Beide diensten zijn eerder geprobeerd, maar mislukten net zoals de eerdere muziekwinkel.