De FreeBSD Foundation heeft zichzelf als doel gesteld dit jaar 500.000 dollar aan donaties binnen te halen. Dat geld dient dan voor de voortdurende ontwikkeling van het van Unix afgeleide besturingssysteem naast de sponsoring van evenementen, ontwikkelaarsbijeenkomsten en 'reissubsidies' voor FreeBSD-ontwikkelaars.

Bijna de helft tekort

De teller voor de financiering staat volgens de stichting zelf nu op zo'n 260.000 dollar. Technieuwsblog Slashdot meldde gisteren dat er 280.000 dollar binnen was, en dat het FreeBSD Project dus bijna 50 procent tekort komt.

Slashdot-lezer Kjella wijst erop dat deze jaarlijkse donatiecampagne nu nog flink onder het niveau van vorig jaar zit. Bovendien is de lijst van sponsoren voor dit jaar tot op heden ook veel korter dan in voorgaande jaren. Daarbij zijn er minder donaties van de grotere bedragen. Hoofdsponsor NetApp heeft wel zijn bijdrage van 2011 en 2010 verdubbeld.

'Komt wel goed'

Toch meent FreeBSD-hacker Marshall Kirk McKusick dat er geen reden tot zorg is. Hij vertelt technieuwssite ITwire dat "het nogal normaal is dat de laatste helft van de financiering binnenkomt in de laatste twee maanden van het jaar". De ontwikkelaar van deze BSD-variant stelt dat veel mensen rond deze tijd van het jaar "geïnspireerd raken om bij te dragen".

McKusicks optimisme is niet misplaatst. Het doel voor 2011 lag op 400.000 dollar en dat was op 30 december vorig jaar niet gehaald. Het totaal lag die vrijdag op 320.000 dollar, hoewel er toen nog 24 uur over was. Uiteindelijk is het doel toch wel gehaald én voorbijgestreefd. De eindstand was 426.000 dollar, wist de Foundation eind januari te melden.

Inhaalslag

Het doel voor 2010 is echter niet gehaald. De FreeBSD Foundation mikte toen op 350.000 dollar aan donaties, maar kwam uit op 325.000 dollar. Ook daarbij is er op de valreep nog wel flink veel binnengekomen. De teller stond drie dagen voor het aflopen van 2010 op slechts 226.000 dollar. Vergeleken met de inhaalslagen van vorig en eervorig jaar is het nog in te lopen gat dit jaar wel flink groter.