Het open source-besturingssysteem FreeBSD is vlak voor de deadline van zijn jaarinzamelingsactie nog flink verwijderd van het streefbedrag. In het midden van de vorige maand was er nog ruim een half miljoen dollar nodig, nu nog krap een half miljoen. Het einddoel is nog ver weg.

Eindsprint rond de kerst?

Sinds de binnengehaalde 432.137 dollar van 18 november is de teller via 444.461 dollar (op 26 november) nu uitgekomen op nog altijd niet eens de helft van de benodigde 1 miljoen dollar. De barometer voor de donaties stond dinsdagmiddag 3 december op 469.650 dollar.

De nonprofit stichting achter het Unix-afgeleide OS houdt deze inzameling elk jaar weer. Het doet dat om verdere ontwikkeling van die software te financieren. In voorgaande jaren is er op de valreep van een kalenderjaar vaak nog een enorme spurt aan donaties gekomen, ook van grote gevers.

Geen Bitcoin

Zo is eind vorig jaar in de laatste weken van de inzameling niet alleen de resterende helft van het inzamelingsdoel binnengekomen, maar aanzienlijk meer. Het doel lag toen wel op een half miljoen dollar en de totale 'buit' bedroeg bijna 7 ton. Dit jaar ligt de lat echter nog ruim 3 ton hoger. Bitcoin-donaties kunnen overigens niet, laat FreeBSD-medewerker Warren Block weten in een forumpost.

De stand van FreeBSD's crowdfunding op dinsdagmiddag 3 december: