FreeNX gebruikt het nieuwe nx-protocol om x-verbindingen te laten werken over trage connecties, zoals een modem- of isdn-verbinding. De software werkt op zowel Linux als Windows en gebruikt ssh/ssl-encryptie en is feitelijk een gratis open-source-implementatie van de nx-servercomponent.

FreeNX is beschikbaar als broncode of vooraf gecompileerd voor ondermeer SuSE, Red Hat, Debian en FreeBSD-platforms. FreeNX draait op een Linux- of Unix-server of op het systeem dat de gebruiker op afstand wil beheren.

Als FreeNX geïnstalleerd is op de server, kopieert de gebruiker een ssh-sleutel naar de client. Die wordt gebruikt voor de identificatie. Op de server staat een nx-serverprogramma waarin de lijst van toegelaten gebruikers voor afstandsbeheer wordt aangemaakt. De client dient uiteraard op de server in te loggen en een sessie te starten.

Met FreeNX kunnen gebruikers sessies opstarten en pauzeren, verscheidene sessies tegelijk draaien, en zelfs verscheidene pc's op afstand tegelijk beheren. En dat allemaal aan bijna eenzelfde snelheid als wanneer lokaal gewerkt wordt.

Bron: Techworld