De Nederlandse veiling van tientallen mobiele frequenties brengt veel meer op dan verwacht. De geraamde minimumopbrengst was 470 miljoen euro, de daadwerkelijke opbrengst is een 'veelvoud' daarvan. Dat meldt RTL op basis van 'bronnen in de markt'.

Agentschap Telecom wil niet reageren op het nieuws. Waarschijnlijk wordt de uitslag van de veiling vanmiddag nabeurs officieel bekend gemaakt.

Veel frequenties, lange looptijd

Eind oktober begon de veiling van ruim 40 vergunningen van frequenties in onder meer de 800, 900 1800 en 2100 Mz-band. De frequenties zijn naar eigen inzicht te gebruiken, en zullen naar verwachting vooral worden gebruikt om vierde generatie (4G) mobiele technologie, zoals LTE, uit te rollen.

Naast de bestaande operators KPN, Vodafone en T-Mobile bieden hoogstwaarschijnlijk ook Tele2 en ZUM, de combinatie van Ziggo en UPC mee.

Goud in de lucht

Een miljardenopbrengst is op zich logisch, zegt telecomanalist Tim Poulus tegen RTL. Het zijn immers veel licenties op veel spectrum en de looptijd van de vergunningen is lang, 17 jaar. Wie nu een aantal mooie kavels te pakken heeft, is de komende twee decennia verzekerd van de mogelijkheid om Nederland te bedienen met mobiele diensten. Mobiele frequenties zijn dan ook het 'goud in de lucht', zoals een telecomadvocaat het ooit noemde.

Dat was bij de vorige veiling, die een magere 2,6 miljoen euro opleverde, nu wordt de staatskas met miljarden gespekt. In 2000 leverde de beruchte UMTS-veiling 6 miljard gulden op, veel lager dan de 20 miljard gulden waarop de overheid hoopte.