Richard Fontana, een advocaat die meewerkt aan de licentie, stelt wel dat de nodige onduidelijkheden moeten worden weggehaald. Sommige termen in het concept zijn nu te vaag omschreven. Daarom wil de FSF commentaar van het publiek. "We willen niet dat iemand de licentie in zijn huidige vorm gebruikt", aldus Fontana.

Het concept van GPLv3 is de eerste grote verandering van deze licentie in vijftien jaar. Indien deze GPL in werking treedt, verandert de licentieovereenkomst van veel open-sourcesoftware, zoals Linux, Samba en MySQL.

Tijdens de Open Source Business Conference te San Francisco stelde Fontana subtiel dat Linus Torvalds, de vader van Linux, het concept van GPLv3 waarschijnlijk verkeerd heeft gelezen. Torvalds wil de nieuwe licentie niet toepassen op Linux: de vereisten van de licentie kosten volgens hem teveel werk. "Ik denk dat hij het niet goed gelezen heeft", stelt Fontana. "Hij heeft echter wel meer zorgen over de GPL. Deze zijn meer van filosofische aard."

"Ik denk niet dat er een conversie naar versie 3 gaat plaatsvinden, aangezien ik persoonlijk mijn code niet wil omzetten", aldus Torvalds eerder op de Linux-kernel maillijst. De voorgestelde licentie bevat een passage waarin softwaremakers verplicht worden hun eindgebruikers te beschermen tegen rechtszaken rond inbreuk van softwarepatenten. Tevens mag software die onder de GPL-licentie valt niet worden gebruikt in drm-software. Dat laatste is echter ondoenlijk volgens Torvalds.

De drm-passage is niet de enige die voor verwarring zorgt. Lawrence Rosen van advocatenbureau Rosenlaw & Einschlag stelde tijdens de conferentie dat het onduidelijk is welke open source-licenties overweg kunnen met de GPL. Volgens Rosen moet er een lijst komen met licenties die binnen GPLv3 passen. "We moeten alle licenties lezen en stellen: deze kan wel en deze niet. In het laatste geval moet er tevens bij staan waarom niet."

Meer over de voorgestelde licentie is te lezen in de Bijlage.