Versie 3 moet er onder andere voor zorgen dat gebruikers software die is geïnstalleerd op een pc of in huishoudelijke apparaten kunnen aanpassen. "Gebruikers moeten voldoende informatie krijgen om software in een apparaat te kunnen modificeren", vindt Brett Smith van de FSF.

Een passage over patenten in gplv3 stelt dat personen die bijdragen aan gratis software andere gebruikers niet kunnen aanklagen voor patentschending voor het gebruik van die software. Volgens Smith was dit in de general public licence versie 2 niet duidelijk.

De gplv3-licentie is op bepaalde punten bewust aangepast om de patentovereenkomst tussen Microsoft en Novell te frustreren. In mei zei Novell dan ook dat het zich zorgen maakte over de gplv3, omdat de nieuwe versie voorwaarden bevat die strijdig zijn met onderdelen uit de overeenkomst met Microsoft.

De FSF heeft een document gepubliceerd, dat is opgesteld door de topman van de FSF Richard Stallman, waarin de voordelen van de gplv3-licentie worden benadrukt. "De reden om over te stappen op de nieuwe gpl-licentie is dat het bestaande problemen als drm en dreiging van patentrechtszaken aanpakt", schrijft Stallman in een verklaring. "Andere redenen zijn dat het ondersteuning biedt voor Bittorrent en compatibel is met Apache-licenties."

Vanuit de open-sourcegemeenschap is er veel kritiek geweest op de nieuwe gpl. De grote vraag is dan ook op welke schaal de licentie gebruikt gaat worden. Sun heeft al wel aangegeven dat het mogelijk zijn Solaris-besturingssysteem gaat uitbrengen onder de gplv3-licentie.