De Free Software Foundation voert al maanden actie tegen de komst van DRM in HTLM5 en richt zijn pijlen nu op een van de grootste voorstanders ervan: Netflix. De stichting roept mensen op om hun lidmaatschap te beëindigen als protest tegen de lobby van de videostreamingdienst om copyrightbeveiliging in de nieuwe HTML-standaard op te nemen.

Met de hashtag CancelNetflix op Twitter hoopt de organisatie momentum te verzamelen voor de campagne. Via de site van FSF kunnen mensen meteen een e-mail naar Netflix sturen met in de kopregel de mededeling dat het abonnement wordt opgezegd, omdat de gebruiker gelooft in een vrij en open web.

’EME leidt naar gesloten web’

Bedrijven als Netflix, Google en Microsoft zijn voorstander van het standaardiseren van Encrypted Media Extensions (EME) in HTML5. Daardoor is content online direct te beveiligen tegen internetpiraten zonder dat er een plug-in als Flash of Silverlight nodig is. Andere voorstanders van EME, waaronder internetpionier Tim Berners-Lee, denken dat dit leidt tot een minder gefragmenteerd web waarbij allerlei plug-ins en native apps blijven bestaan.

Tegenstanders, waaronder de hoofdauteurs van de HTML5-specificatie, zien juist een gesloten web ontstaan, waarbij contentleveranciers hun greep op online distributeurs versterken. Als DRM standaard wordt opgenomen in HTML5 zien zij een internet ontstaan dat is afgesloten door muren om diverse content heen, waardoor webinhoud ontoegankelijk wordt voor bepaalde browsers.

Vrijheden ingeperkt

De Free Software Foundation pleit voor een vrij en open web en ziet EME als een ‘verschrikkelijk idee’. Volgens de stichting gaat het om veel meer dan alleen muziek en filmpjes op het web, maar worden gebruikersvrijheden langzaamaan ingeperkt door deze maatregel. Digitale burgerrechtenorganisatie EFF diende al eerder een officieel bezwaar in bij standaardenorganisatie W3C.

Maar W3C-directeur Jeff Jaffe wuifde dat bezwaar weg, tot woede van de FSF. “Wat op het spel staat is niet of je video’s en muziek kunt opslaan en bewerken, maar ook of je browser en besturingssysteem vrij kunnen blijven en hetzelfde web kunnen ervaren als ieder ander”, waarschuwt de organisatie.

Netflix pusht EME nu al

EME wordt al ondersteund in Internet Explorer en Netflix is overgegaan op het promoten van IE door gebruikers premium-content rechtstreeks via de browser aan te bieden. Netflix is daarmee volgens de FSF over de schreef gegaan en de organisatie roept nu op tot een boycot.

“Als ze erin slagen EME erdoor te krijgen, komt er een druk op browsermakers (inclusief de vrije browsers die we gebruiken om op het web te surfen) om deze corrupte, nieuwe standaard te ondersteunen.”

Update 16-07-2013, 11.53 uur: Omschrijving van HTML5-auteur Ian Hickson aangepast.