Google komt zonder kleerscheuren uit een groot antitrustonderzoek van de Amerikaanse handelsautoriteit FTC. De belangrijkste klacht, dat Google op oneerlijke wijze rivalen degradeerde in de zoekresultaten, is unaniem door de FTC verworpen. Google doet soms aan zelfpromotie van diensten, maar dat is niet in het nadeel van de consument, vindt de FTC. "Wij zijn er om concurrentie te beschermen, niet individuele concurrenten."

In een schikking met de waakhond belooft Google wel aanpassingen te maken op andere terreinen, waarmee alle mededingingszaken in de VS achter de rug zijn, tot grote opluchting van Google.

Patentmachtsmisbruik Motorola

De belangrijkste concessie is dat Google geen verkoopverbod van producten van rivalen meer zal eisen op basis van de essentiële patenten van Motorola. Motorola heeft de FRAND-belofte die bij deze octrooien hoort, dat iedereen onder redelijke voorwaarden een licentie kan krijgen, geschonden, constateert de FTC. Google en Motorola zullen in de toekomst een conflict over essentiële patenten eerst via arbitrage trachten te regelen alvorens naar de rechter te stappen. Dat is een overwinning voor Apple en Microsoft, waarmee Motorola patentzaken uitvecht. Het effect op de lopende zaken is echter onduidelijk.

Ook had de FTC bezwaren tegen het feit dat Google content van andere sites scrapet en als eigen content presenteert, zoals bijvoorbeeld reviews van Yelp. Dergelijke verticale zoekmachines kunnen nu hun content uit Google verwijderen, zonder dat ze geheel uit de index worden verbannen.

Daarnaast maakt Google het mogelijk dat adverteerders tegelijk een campagne draaien via AdWords en andere advertentieplatforms.

Google winnaar

Al met al komt Google als winnaar uit de antitrustbus, concludeert de New York Times. Binnenkort wordt ook een einde verwacht aan het Europese antitrustonderzoek naar Google. Hier moet Google waarschijnlijk meer aanpassingen doorvoeren om de Europese Commissie tevreden te stellen.