De Federal Trade Commission wil informatie vergaren van "ongeveer vijfentwintig bedrijven die patenten kopen en inzetten, zogeheten Patent Assertion Entities (PAE's)". De Amerikaanse overheidsinstantie wil hiermee in kaart brengen hoe die bedrijven, beter bekend als patenttrollen, opereren. Het doel is de impact op innovatie en concurrentie te begrijpen.

Met gerichte dwangbevelen zakenpraktijken doorlichten

Hiervoor vergaart de FTC nu eerst publiek advies waarna het dan gericht informatie gaat opeisen bij de vijftentwintig patenttrollen die het nu in het vizier heeft. De identiteit van die bedrijven is niet bekendgemaakt. "Patenten zijn cruciaal voor innovatie en concurrentie, dus is het belangrijk voor ons om een beter begrip te hebben van hoe PAE's opereren", zegt FTC-voorzitter Edit Ramirez.

Zij geeft aan dat de Amerikaanse handelscommissie de kosten en voordelen van patenttrolling in kaart gaat brengen. "Wat we [hiervan - red.] leren, zal geïnformeerde beleidsbeslissingen ondersteunen." In de Verenigde Staten zijn op diverse overheidsniveaus verschillende initiatieven bezig om patenttrollen te bestrijden. Zo kijkt naast de FTC ook het Amerikaanse ministerie van Justitie naar de rol van patenthoudende firma's zonder eigen producten of diensten.

Succesvolle patenttrolling

Eind vorig jaar bleek al dat de meeste patentrechtszaken worden gevoerd door trollen, in plaats van door de daadwerkelijke uitvinders van gepatenteerde technologie. Rechtszaken aanspannen en winnen - of schikken - is namelijk een lucratieve bezigheid. Daarbij hebben de patenttrollen ook belangrijke strategische voordelen ten opzichte van hun doelwitten.