Dat maakte de instantie op vrijdag bekend.

Intel bevestigde vrijdag dat het een brief van de FTC heeft ontvangen. De firma zal aan het onderzoek meewerken, zoals het ook al deed sinds 2006 toen de FTC een informeel onderzoek naar de chipfabrikant is begonnen.

"Het bedrijf gelooft dat zijn manier van zakendoen ruimschoots binnen de Amerikaanse wet vallen," zei Intel in een verklaring. "Er is overtuigend bewijs van concurrentie in deze sector." Prijzen voor processors zijn tussen 2000 en 2007 met ruim 42 procent gedaald, bepleitte Intel.

Zuid Korea

Een woordvoerder van de FTC kon geen verdere details geven. Het onderzoek komt een dag nadat de Fair Trade Commission van Zuid Korea Intel een boete oplegde van omgerekend bijna 16 miljoen euro omdat de firma zijn dominante positie op de markt voor microprocessors zou hebben misbruikt. Intel had Koreaanse computerfabrikanten kortingen geboden op een manier die concurrent AMD schade toebracht.

In januari begon de staat New York ook al een onderzoek naar mogelijke misstappen van Intel, evenals Japan en de Europese Commissie. Daarnaast heeft AMD een civiele rechtszaak tegen Intel aangespannen.

Japan

De Japanse Fair Trade Commission stelde in 2005 voor dat Intel stopte met het betalen pc-makers wanneer deze beloofden geen gebruik te maken van processors van andere chip-fabrikanten. Intel heeft dat advies toen opgevolgd, naar eigen zeggen omdat het een langdurige juridische strijd wilde vermijden.

CCIA

AMD was niet onmiddellijk beschikbaar voor commentaar.

De Amerikaanse Computer & Communications Industry Association (CCIA) prees het onderzoek. AMD is lid van de organisatie. Het onderzoek "heeft lang op zich laten wachten", zei Ed Black, ceo van CCIA. Het was tijd dat Amerika reageerde op de onderzoeken in Japan, Zuid Korea en Europa. "Intel zou zijn macht niet hoeven misbruiken en de wet te overtreden om succesvol te zijn", zei hij.