Tot die conclusie is de Amerikaanse beurswaakhond gekomen. De Federal Trade Commission (FTC) heeft unaniem besloten dat Rambus de prijzen voor bepaalde geheugenonderdelen kunstmatig hoog heeft gehouden.

Rambus heeft in de jaren negentig collega-chipmakers aangemoedigd een bepaalde standaard voor sdram (synchronous dynamic random access memory) en ddr sdram (double data rate sdram) te ondersteunen. Rambus nam hiervoor zitting in de JEDEC-associatie, die opkomt voor standaarden.

Wat Rambus er destijds echter niet bij vertelde, was dat het zelf diverse patenten op deze technologie bezat en dat er nog diverse patentaanvragen liepen. De concurrentie van Rambus - zoals Toshiba, NEC en Samsung - kreeg vervolgens te maken met patentclaims waarbij het veel geld moest uittrekken voor royalties. Dit had tot gevolg dat de chipprijzen voor de consument stegen.

"Rambus heeft de JEDEC-associatie misbruikt om bewust en opzettelijk consumenten en concurrenten te benadelen", stelt FTC-lid Jon Leibowitz in een verklaring.

De FTC heeft nog niet bedacht hoe Rambus moet boeten voor zijn monopolistische gedrag.

Rambus gaat vrijwel zeker tegen het FTC-besluit in beroep.