Het vrijgegeven script tovert de website van piraterijbestrijder Brein om in een torrentsite. Tenminste, ogenschijnlijk, geeft Usenet-platform FTD zelf aan in de omschrijving van de browser add-on. Die werkt vooralsnog alleen voor Firefox-gebruikers die ook scriptomgeving Greasemonkey draaien. Bij de 'Brein torrent-knop' doet FTD nog wel de oproep om dat script aan te passen.

Rechtszaak

De zoekknop voor illegale content is door FTD gemaakt om in de rechtszaak tegen Stichting Brein aan te tonen dat het zeer eenvoudig is een website van derden aan te passen. Ook zonder dat daarvoor medewerking of zelfs medeweten nodig is van de eigenaar of beheerder van die site.

Deze demonstratie van vorige week dient als weerwoord op de beschuldiging van Brein dat FTD verantwoordelijk is voor auteursrechtenschending. Het Usenet-platform faciliteert het noemen, opsporen en vervolgens downloaden van illegeaal gekopieerd materiaal, stelt Brein.

Nzb's, torrents

Daarbij is de zoekknop van de pc-applicatie van FTP de sleutel. FTD heeft die knop, voor het vinden van zogeheten nzb-bestanden, zelf vorig jaar verwijderd. Maar de functie van die knop is door middel van een add-on door gebruikers zelf weer toe te voegen. Brein stelt FTD daarvoor verantwoordelijk.

Overigens gaat het bij de FTD-zoekknop om een functie voor het vinden van zogeheten nzb-bestanden, die de locatie van ge├╝ploade bestanden bevat waarmee die data makkelijk valt te downloaden. De voor de site van Brein geplaatste browser add-on is een zoekoptie voor torrents. Dat zijn verschillende manieren voor het downloaden van bestanden, maar er is overlap. FTD heeft uiteindelijk toch voor een torrentknop gekozen, omdat dat "iets praktischer was dan een nzb-knop", laat het Usenet-platform weten aan Webwereld.