Op dit moment duurt het vaak nog langer dan een seconde voordat een afbeelding of tekst op elektronisch papier word getoond, zoals dat van Amazon's Kindle, Sony's Reader of de iLiad. Ook is de manier waarop de afbeeldingen in elkaar over gaan niet bepaald fraai. Om dit probleem te verhelpen heeft Fujitsu de technologie nu zo aangepast dat alleen de delen van het scherm die ververst moeten worden, ook daadwerkelijk ververst worden, meldt InfoWorld.

Illusie van snelheid

Fujitsu toonde het resultaat van deze aanpassingen vorige week tijdens het Fujitsu Forum event in Tokyo. Het bedrijf liet daarbij weten dat de aanpassing het beste werkt wanneer de e-paper displays worden gebruikt voor het tonen van bijvoorbeeld elektronische formulieren. Wanneer een gebruiker iets aanvinkt of schrijft in zo'n formulier, hoeft niet de hele pagina ververst te worden, maar alleen de informatie die door de gebruiker is toegevoegd. Daardoor toont het systeem de aanpassingen veel sneller dan voorheen.

Veel voordelen

Het protoype dat door Fujitsu werd getoond had een 12-inch display, vergelijkbaar is met een A4 vel. De resolutie van de display was 768 x 1024 pixels (XGA). Fujitsu houdt zich al jaren bezig met de ontwikkeling van elektronisch papier en toonde vorig jaar haar eerste displays die gebaseerd zijn op e-paper en voorzien van van een netwerkverbinding.

E-paper biedt diverse voordelen over traditionele LCD-displays. Ze kunnen vrijwel zo dun zijn als het papier zelf, zijn ook bij fel licht nog goed te lezen en gebruiken alleen energie wanneer de pagina verandert.