De huizensite van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) gaat beperkte informatie van huizen van andere makelaars in de site opnemen, zo heeft NVM-voorzitter Ger Hukker donderdag in een brief aan de leden laten weten.

Aanleiding voor de maatregel van Funda, is het vonnis van 7 augustus in de zaak tegen Jaap.nl. Daarin werd bepaald dat Jaap.nl geen volledige teksten bij huizenadvertenties mag overnemen. Bovendien mag de huizensite alleen nog afbeeldingen overnemen als deze kleiner zijn dan een aantal pixels (194x145).

Door alle informatie van makelaarssites integraal over te nemen, maken de huizensites inbreuk op het auteursrecht, menen de NVM en huizensite Funda. Nu lijkt Funda hetzelfde te doen, maar dan binnen de grenzen die door de voorzieningenrechter zijn bepaald.

"Duidelijk is dat volledigheid door de consumenten wordt gewaardeerd. (...) Funda zal hierop inspelen, met als gevolg dat met ingang van 7 september ook niet NVM-woningaanbod dat op internet wordt aangeboden, voor consumenten zichtbaar wordt gemaakt. De informatie over die objecten zal beperkt zijn en afgezonderd van het het NVM-aanbod", aldus Hukker in zijn brief.

Door het opnemen van huizen van niet-NVM-makelaars op Funda, is het aanbod gestegen van ongeveer 103.000 tot ruim 127.000. De huizen worden door een spider vooral van sites van makelaars en niet van andere huizensites gehaald, aldus Funda.

Zwaktebod

Ron van Veldhoven, directeur van huizensite Zuka, ziet de actie van Funda als een wanhoopsdaad. "Funda reageert als aangeschoten wild. Ik zie deze ontwikkeling echt als een zwaktebod van de NVM", aldus Van Veldhoven. "Dit sterkt in ons alleen nog maar in de bodemprocedure die we tegen enkele NVM-makelaars hebben aangespannen."

Jaap.nl-woordvoerder Bob Kuijs beschouwt de reactie van Funda als een compliment. "Het bastion van de NVM laat nu zijn eerste barst zien. Men heeft het niet meer tegen kunnen houden. Eerder werd het bestuur van de NVM al weggestuurd toen ze zeiden dat de boel opengegooid moest worden."

"Maar het is slechts een begin", denkt Kuijs. Jaap.nl gaat in hoger beroep tegen het vonnis in het kort geding. "We gaan er vanuit dat we winnen, en als we dat doen gaan we alles de huizenadvertenties weer volledig presenteren. Maar wat gaat Funda dan doen?", vraagt Kuijs zich af. "Als Funda daarin meegaat, zullen de NVM-makelaars gaan morren en betekent dat het einde van de NVM."

Volgens Jeroen Wilhelm van Funda zal het zo'n vaart niet lopen. "De vierduizend makelaars die nu lid zijn van de NVM zijn dat niet alleen vanwege de vermelding op Funda."

Wilhelm ziet de maatregel om ook andere huizen te tonen als een noodzakelijke stap om de concurrentie voor te blijven. "Bovendien werden de consumenten de laatste tijd een beetje kriebelig omdat ze niet meer wisten waar ze nu het beste konden zoeken."