In Amerika, het thuisland van het non-descripte harige speelgoedbeest dat is voorzien van een soort boordcomputer die het beestje laat praten, dansen en bijhoudt of het wel goed wordt gevoed, leidde de Furby-rage eind vorig jaar tot chaotische taferelen. Winkels konden slechts mondjesmaat worden bevoorraad en klanten, die soms uren hadden gewacht, schroomden niet om met elkaar op de vuist te gaan om een exemplaar te bemachtigen.

De Britse televisie liet in de week voor kerstmis in een reportage, gemaakt met een verborgen camera, zien hoe zwarthandelaren op een geheime locatie langs de snelweg Furby's vanuit de kofferbak van hun auto verkochten voor zes tot tien keer de winkelprijs. En zelfs de georganiseerde misdaad heeft zich op de rage gestort. In Azië worden grote hoeveelheden namaak-Furby's vervaardigd die containergewijs naar Amerika en Europa worden verscheept. "Als je gepakt wordt zijn de straffen niets vergeleken bij die voor drugssmokkel, terwijl de winstmarges net zo hoog zijn", zo werd een lid van een groot drugssyndicaat in de Britse pers geciteerd.

In Nederland zijn dergelijke excessen niet gesignaleerd. Toch zijn in ons land de laatste weken al meer dan 21.000 Furby's over de toonbank gegaan. Aangezien de gemiddelde prijs honderd gulden bedraagt, is er dus sprake van een miljoenenbusiness. Bovendien ligt het in de lijn der verwachtingen dat er binnenkort ook allerhande accessoires, zoals speciaal eten voor de mormeltjes, op de markt komen.

Nadat je het beestje hebt voorzien van vier batterijen en voor de eerste keer tot leven hebt gewekt, moet je de opvoeding ter hand nemen. In het begin van zijn leven praat de pluizige robot alleen Furbisch en moet je de naam van je nieuwe troetel zien te ontdekken. Hoewel een woordenboekje wordt meegeleverd is het verstaan van de Furby nog een hele toer. Temeer daar het mechaniek nogal wat lawaai maakt. Na een tijdje gaat de Furby steeds meer Engelse woordjes gebruiken. Voor kinderen die opgroeien met Cartoon Network en Fox Kids lijkt dat geen overwegend bezwaar.

Aan een Franse en een Chinese versie van de Furby wordt momenteel gewerkt. Het is nog niet bekend of er ook een Nederlandse versie komt. Mocht dat ooit het geval zijn dan zal de fabrikant voor een betere vertaling moeten zorgen dan die van de handleiding en de tekst op de doos. Want een combinatie van Koeterwaals en Furbisch leidt onherroepelijk tot opvoedkundige problemen. Hoe het opvoeden van een Furby in de praktijk gaat, kan de komende dagen op WebWereld gevolgd worden.