Facebook lijkt niet ongestraft weg te komen met de onthulling van eerder deze week dat het voor een studie onaangekondigd de nieuwsfeed van 700.000 gebruikers heeft aangepast. Hiermee wilde het bedrijf kijken hoe mensen reageren op overdreven positieve of negatieve berichten van medegebruikers. Het Electronic Privacy Information Center (EPIC) diende donderdag een formele klacht in bij toezichthouder FTC.

Volgens EPIC heeft Facebook twintig jaar oude Amerikaanse privacyregelgeving overtreden. De belangengroep wil van Facebook precies weten welke algoritmen het toepast om te bepalen wat er wel en niet in de nieuwsoverzichten van gebruikers verschijnt.

Ook overzees pakken boze meutes zich samen

Woensdag doken de Britten al op de zaak en lanceerde de databeschermingswaakhond ICC een onderzoek naar het in 2012 uitgevoerde experiment omdat zij bang zijn dat ook Britten ongevraagd hebben deelgenomen. Tevens heeft de Ierse Data Protection Commissioner bij Facebook aangeklopt om meer informatie.

Facebook heeft nog altijd geen afstand van het dubieuze onderzoek genomen. Wel boden de betrokken onderzoekers excuses aan voor de ontstane onhef en liet COO Sheryl Sandberg weten dat de studie slecht gecommuniceerd is naar de media. "Het was nooit onze bedoeling om mensen van streek te maken".

'Speeltuin voor onderzoeksgekkies'

Een voormalige Facebook-onderzoeker klapte donderdag nog tegenover Wall Street Journal uit de school en onthulde dat het bewuste onderzoeksteam van Facebook Data Science geen strobreed in de weg wordt gelegd bij het lukraak experimenteren met nietsvermoedende gebruikers.