Kurzweil krijgt bij Google de titel Director of Engineering. Hij start maandag met zijn werk, schrijft zijn bedrijf KurzweilAI. De Amerikaanse uitvinder moet bij Google de 'moeilijkste problemen in de computerwetenschappen te lijf te gaan'. Zo gaat hij zich concentreren op automatisch lerende systemen en spraakverwerking.

Zelfrijdende auto's en Google Now

Ook Google's projecten rond de zelfrijdende auto en Google Now kunnen ongetwijfeld op Kurzweils aandacht rekenen. In 1999 voorspelde de Amerikaan al dat auto's binnen tien jaar zichzelf konden besturen en dat mobieltjes vragen konden beantwoorden. Google staat volgens Kurzweil 'in de frontlinie' van innovatie.

Google stelt dat 'Kurzweils bijdragen aan wetenschap en technologie al een grote maatschappelijke impact hebben gehad'. Google wijst op Kurzweils Reading Machine uit de jaren 70, waarmee blinden tekst voorgelezen kregen. "We waarderen zijn ambitieuze langetermijndenken en we denken dat zijn benadering van probleemoplossing erg waardevol kan zijn voor projecten waar we aan werken", aldus Google's researchmanager Peter Norvig.

Technologische singulariteit

Kurzweil is behalve als futuroloog bekend van zijn werk op het gebied van automatische tekstherkenning (OCR), tekst-naar-spraak, spraakherkenning en elektronische muziekinstrumenten. Hij schreef meerdere boeken over kunstmatige intelligentie, gezondheidszorg, transhumanisme en de toekomst.

Kurzweil heeft een groot geloof in de ontwikkeling van technieken die de levensverwachting van mensen kunnen verlengen. Hij voorspelde meermaals dat de exponentiële ontwikkeling van technologie kan leiden tot onsterfelijkheid en extreme niveaus van intelligentie. Dat kwam hem ook op de nodige kritiek te staan, onder meer van vooraanstaande computerwetenschappers en biologen.