Apple gaat starten met een eigen Streetview-variant, te beginnen bij onze Britse vrienden en later in de rest van Europa. Het geinige is: er is een website waarop je kunt zien wanneer een Apple-autootje bij jou in de buurt komt. Dat kan dus gênante momenten voorkomen, of wellicht juist entameren.

De webpagina laat nu zien waar de auto's komen in deze junimaand, met onder meer Essex, Hertfordshire, Groot-Londen, Kent en Birmingham. Ook in Ierland en de Verenigde Staten wordt gereden.

Gezichten worden geblurd

"We zullen de privacy van mensen beschermen, door onder meer gezichten te blurren, en ook kentekenplaten onleesbaar te maken", meldt Apple. De data die in Europa wordt verzameld gaat ook nog via de vestiging in Ierland (en dus onder de jurisdictie van de Ierse privacywaakhond).

De data, en dus ook foto's, zullen worden gebruikt in toekomstige updates van Apple Maps. Of de autootjes ook duidelijk herkenbaar zijn, meldt Apple niet. Maar eerdere tests gaven wel de identiteit van de auto's prijs, zie onderstaande video.