Apple zou met wetenschappers werken aan een app die de mogelijkheid aan iPhone-bezitters geeft om hun DNA te delen met bijvoorbeeld artsen of wetenschappers. Dat meldt Technology Review van het universitaire MIT. De apps zouden zijn gebaseerd op ResearchKit, het platform dat Apple eerder dit jaar beschikbaar stelde en inmiddels vijf apps kent die omgaan met medische data.

Welke rol speelt Apple?

Er zouden inmiddels twee onderzoeken naar het vergaren van DNA lopen, en MIT wijst erop dat Apple daarin niet zelf de gegevens zal gebruiken of opslaan. De data zou direct naar de ontvanger (arts, onderzoeker) gaan, die het zal opslaan in de cloud. Wel is het mogelijk voor de gebruiker om de gegevens op zijn telefoon te bewaren en die te laten zien aan, nou ja, iedereen eigenlijk.

Voordat een iPhone-gebruiker de DNA-app mag gebruiken, moet hij eerst een (vol) spuugbakje opsturen naar een door Apple goedgekeurd onderzoekscentrum, zo schrijft MIT. Daar worden de genen getest op zo'n 100 aandoeningen, Die gegevens worden dan aan de inzender ter beschikking gesteld voor eventuele verdere verspreiding.