Uit een uitgelekte concept-motie blijkt volgens de Financial Times dat het Europees Parlement wil ingrijpen om de macht van Google te breken. Het plan is om Google in Europa op te splitsen, waarbij de zoekmachine los komt te staan van de andere commerciële diensten, zoals het advertentiesysteem en het cloudplatform.

Te dominant

Europese toezichthouders zijn bezorgd dat Amerikaanse internetbedrijven als Google op de Europese markt te dominant zijn geworden. Google's zoekmachine heeft in Europa een martkaandeel van 90 procent, en in sommige EU-lidstaten zoals Nederland zelfs nog meer. "Afscheiding van de zoekmachines van andere commerciële diensten moet worden gezien als een oplossing voor de dominantie van Google", aldus de conceptmotie.

Het Europees Parlement kan Google nu nog niet dwingen tot een opsplitsing. Maar dat kan wel als het via de Europese Commissie nieuwe wetgeving ingevoerd krijgt. De nieuwe eurocommissaris van concurrentiezaken, de Deense Margrethe Vestager, zou de strijd tegen Google willen oppakken.

Anti-trustonderzoek

Brussel heeft Google al langer op de korrel. Zo startte de Europese Commissie eerder na klachten van Europese concurrenten een antitrust-onderzoek naar Google, die in zijn zoekmachine zijn eigen producten te veel voorrang zou geven.

Ook oordeelde het Europese Hof onlangs dat Google verplicht kan worden om zoekresultaten te verwijderen als deze de privacy van EU-burgers schenden.