Pronto Neo

Universele afstandsbediening? Philips neemt deze term met de Pronto de term universeel behoorlijk serieus. Het is werkelijk een alles-in-een afstandsbediening. Het apparaatje is voorzien van een lcd-scherm en kan contact maken met nagenoeg alle apparatuur die voorzien is van een infrarode poort. Op die manier kunnen alle videorecorders, televisies en cd-spelers in huis met één en dezelfde afstandbediening bediend worden.

Philips bracht de eerste afstandsbediening in de Pronto-serie al een paar jaar geleden op de markt. Maar na de komst van de steeds populairder wordende thuisbioscoopsystemen vond Philips dat het tijd werd om een Pronto op de markt te brengen die afgestemd is op de thuisbioscoop: de Pronto Neo.

De Pronto Neo is uitgerust met een lcd-scherm met blauwe achtergrondverlichting. De bijgeleverde software maakt het mogelijk om zelf buttons te ontwerpen, menu's toe te voegen en bepaalde voorkeursinstellingen aan te geven om het gebruiksgemak te vergroten. Alle instellingen van het thuistheatersysteem zijn met de Neo te regelen.

En de Pronto (Neo) kan op de pc aangesloten worden. Als er een nieuwe update beschikbaar komt dan is dat via de pc eenvoudig in de afstandsbediening in te laden. Het apparaat kost in Nederland gemiddeld 450 euro.

Chatpen

Begin 2002 brengt Ericsson de chatpen op de markt. Deze behoorlijk uit de kluiten gewassen elektronische pen is in staat om geschreven tekst om te zetten in digitale woorden. Hij werkt in combinatie met een mobiele telefoon. In de pen is onder meer een infrarode camera ingebouwd die precies de bewegingen van de schrijver in de gaten houdt. Wat de gebruiker opgeschreven heeft, wordt vertaald naar enen en nullen en vervolgens via de mobiele telefoon naar het e-mailadres van iemand anders gestuurd. Digitaal schrijven zogezegd. De prijs voor de digitale pen is nog onbekend.

O2 XDA

GPRS is hot nu ook de consument kan proeven van de mobiele diensten. Een aantal Nederlandse telecommaatschappijen biedt de uitgebreide GSM-dienst al aan de consument aan of doet dat vanaf het begin van 2002. Met GPRS is het mogelijk om snel data over het GSM-netwerk naar een mobiele telefoon te sturen. Dat betekent dat wappen niet alleen sneller gaat, maar ook minder kost. Je betaalt immers per verzonden byte en niet meer voor de tijdsduur dat je verbinding hebt.

Om het GPRS'en meer dimensie te geven dan met de huidige GSM/GPRS-toestellen mogelijk is, brengt Telfort begin volgend jaar de O2 XDA op de markt. Een combinatie van telefoon en handheld ineen die helemaal afgestemd is op het gebruik van GPRS.

Aan de ene kant is het een volwaardige GSM-telefoon: even een hoofdtelefoon aansluiten en er kan gebeld worden. Aan de andere kant is het een handcomputer. Op de O2 XDA kunnen applicaties als Word, Excel en e-mail voor de Pocket PC gebruikt worden.

De multifoon is voorzien van een Intel StrongARM 32-bit 206 MHz-processor, een 4096 kleuren TFT touchscherm en 32 MB aan geheugen. Meer (gedetailleerde) informatie over de O2 XDA is te vinden op de website van het Britse Bitecomm.

De O2 XDA van Telfort gaat bij de lancering tussen de 600 en 800 euro kosten. Telfort benadrukt dat de prijs geheel afhankelijk is van de gekozen abonnementsvorm.

iDshot

Voor mensen die voor lange tijd op vakantie gaan en van plan zijn heel veel foto's mee terug te nemen naar het thuisfront is er nu de iDshot van Sanyo. Deze digitale camera heeft een geheugen van maar liefst 730 MB waarop ruim 12.000 foto's opgeslagen worden. En als je niet van plan bent zoveel foto's te schieten, dan kun je nog altijd een deel van de opslagruimte gebruiken om filmmateriaal op te slaan.

De camera is wel aan de prijzige kant. Gemiddeld gaat het apparaat in Nederland voor rond de 1500 euro over de toonbank.