Efficiënt en compact leken de kernwoorden in 2006. Nu ja, gadgets moesten eerder ook allemaal kleiner worden, en functies werden gevraagd en ongevraagd in een doosje gestopt, maar afgelopen jaar spant werkelijk de kroon.

Platte mobiele telefoons met dmb (digital multimedia broadcasting), mp3-speler, 10.0-megapixel camera, horizontale scherm en hsdpa zijn de Aziaten ondertussen niet meer vreemd. De toch al transparante grens tussen de identiteit en de functionaliteit van een gadget lijkt nu nauwelijks zichtbaar. Een samensmelting is wat er plaats vindt. Samsung geeft hier een goed voorbeeld door de onlangs gelanceerde mp3-phone. En dan hebben wij het nog niet over pda's die zich als umpc gedragen, zoals de SPH-P9000 (wederom van Samsung) die volgend jaar wordt gelanceerd.

Grens of niet, er is altijd wel een onderscheid te maken tussen de speeltjes. Al was het niet in categorie of identiteit, dan wel in evaluatie. Hier volgen zes lijstjes van gadgets in 2006 die wij helemaal het einde vinden maar ook van uitvindingen waar serieus vraagtekens bij geplaatst moeten worden. Lees en kijk wat het jaar ons te bieden had op gadgetgebied.

Meest gehypte gadgets:

Origami. Na een maandenlang durende, geheimzinnige marketingcampagne, verdween de umpc weer even snel uit het zicht.

Zune. Microsofts antwoord op de Apple Ipod. Een maand na de lancering in de VS zag de gigant de verkoopcijfers echter langzaam maar zeker dalen.

Playstation 3. Sony zou zo'n driehonderd dollar per verkochte PS3 mislopen. Jaloers keken wij toe naar de onrustige lancering in de VS.

MacBook Pro. Een aankondiging van Apple was niet nodig. Heel de gadget-wereld wachtte met ongeduld op de vernieuwde MacBooks met Core 2 Duo die in begin november eindelijk uitkwam.

Sony Ericsson W810i. Of het nu kwam door zijn verschijning tijdens CES 2006 of omdat het om een Walkman-telefoon gaat, de W810i werd in ieder geval goed ontvangen door gadgetliefhebbers.

Meest nuttige gadgets:

Blackberry Pearl. Een geslaagde poging van Research in Motion om de Blackberry te introduceren aan een breder publiek.

Panasonic HDC-SD1. Een AVCHD- (Advanced Video Codec High Definition) camcorder met geavanceerde video-technieken voor je hd-tv. Slaat beelden direct op op een sd-kaart.

Toshiba Gigabeat S. Een waardige iPod-killer met live tv- en videofuncties.

Creative ZEN Vision:W. Volgens tijdschrift Popular Mechanics heeft de draagbare mediaspeler het beste scherm van alle handhelds.

Sony Reader. Tijdens CES 2006 in Las Vegas maakte het publiek kennis met de eerste e-booklezer van Sony die gebruik maakt van E-Ink. Krijgt de e-book dan toch nog een vervolg in 2007?

Meest opvallende gadgets:

Samsung SCH-B600. Mobieltje met een flinke camera, 10 megapixels om precies te zijn.

Ipod Shuffle. Een drastische make-over van de Shuffle tot een van 's werelds kleinste mp3-speler.

LaCie design hub. De opmerkelijkste usb-hub van het jaar.

Levi's Ipod jeans. Grondlegger van de Ipod-kleding.

Nabaztag. Het enigste accessoire voor op het bureau waar je mee gezien wil worden.

Meest gekke gadgets:

Usb paaldanseres. Niet iedereen was even blij met het kinky usb-poppetje, zo bleek uit de ophef die ontstond nadat een Brits warenhuis dit in zijn schappen legde.

Vliegende wekker. Nooit meer verslapen met deze irritante doch briljante wekker.

Usb oogkussen. Het verwarmt ook je kont. Dat zegt genoeg.

18+ usb hond. Het overkomt je niet elke dag: een hond met paringsdrag die je usb-poort ervan langs geeft.

Bijbel met mp3-functie. 's Werelds meest verkochte gedrukte boek in zijn meest moderne vorm: digitaal en mét mp3-speler.

Meest 'bling-bling' gadgets:

Goldvish Le Million. De diamanten mobiel stal de show op de afgelopen Miljonair Fair. Met een prijskaart van 1 miljoen euro verdient de telefoon met recht de titel meest gewilde gadget.

Yalos Keymat Diamond Edition. De duurste tv aller tijden. Niet zo gek met al dat witgoud en diamanten.

Tulip Ego notebook. Alleen weggelegd voor de rijken onder ons: de witgouden notebook met diamanten. Opgepimpt door Otazu.

Samsung design wasmachine. Samsung weet heel goed wat huisvrouwen (en huismannen) willen.

Bling bling hoofdtelefoon. Met zoveel kristallen dat een discobal niet meer nodig is.

Meest idiote gadgets:

Aaibare laptop-hoes. Precies waar wij op zitten te wachten: een hoes om je laptop te verhitten.

Beveiligingscamera in badkamer. Een excuus om iemand te bespieden onder de douche. Meer nut halen wij er niet uit.

Usb-hamster. Een rennende nep-hamster anyone?

Businessbib. Voor de onverwachte (video-)presentaties wanneer je slordig bent gekleed. De halve pak biedt uitkomst.

Schaduwvanger. Alleen Peter Pan haalt dit in huis.