De fotograaf, Peter van Rijswijk van Pevry Press, krijgt de schadevergoeding (900 euro) omdat zijn foto zonder toestemming en naamsvermelding op Galeries.nl stond. Dat bepaalde de rechtbank in Den Bosch woensdag. Ook moet de kunstsite ruim 1000 euro aan proceskosten betalen.

Van Rijswijk maakte in opdracht van Wieteke van Dort, tegenwoordig kunstenares, een promotiefoto. Haar galerie stuurde de foto van Van Dort naar Galeries.nl, dat wekelijks tientallen aankondigingen van exposities online zet. De galeries betalen hiervoor zelf vijftig euro per jaar aan de site.

Van Rijswijk eiste uiteindelijk negenduizend euro van Galeries.nl, omdat de foto volgens hem negen keer is gepubliceerd: in drie formaten en op drie sites. Galeries.nl is ook bereikbaar via twee andere domeinnamen. Daardoor zou hij negen keer de richtprijzen van de Fotografenfederatie mogen rekenen.

Negenduizend euro vindt de rechter echter te gek. "De richtprijzen leiden in deze zaak niet tot een realistisch en redelijk resultaat." Aparte vergoedingen voor thumbnails zijn volgens de rechter ook niet redelijk, omdat het bij Galeries.nl om 'dezelfde foto's op nagenoeg gelijke sites' gaat.

Provider

Doeko Bosscher, advocaat van Tutein Nolthenius, vond dat Galeries.nl als een soort provider niet verantwoordelijk was voor de doorgifte van materiaal dat anderen toestuurden. Maar volgens de rechter geldt dat alleen als de provider zich totaal niet bemoeit met de informatie. En dat deed Galeries.nl wel: een medewerkster van Galeries.nl scant toegezonden foto's in en verbetert teksten van uitnodigingen voordat die online gaan. Ook had Galeries.nl moeten zien dat er een bronvermelding bij de foto stond.

"Ik weet niet of ik nog in hoger beroep ga," reageert Benno Tutein Nolthenius van Galeries.nl. "De proceskosten zijn nu al hoger dan de schadevergoeding die ik moet betalen." Fotograaf Peter van Rijswijk is tevreden, ondanks dat hij een veel hoger bedrag eiste. "Het ging me niet om het geld. Je moet nu eenmaal altijd zo hoog mogelijk inzetten."

Galeries.nl host 28 duizend afbeeldingen van kunstwerken, waarvan de auteursrechten naar aanleiding van deze zaak allemaal gevrijwaard zijn.

Brein

Brein zegt in een verklaring blij met de uitspraak te zijn. Brein-directeur Tim Kuik: "De rechter heeft terecht geoordeeld dat diegene die een website beheert en controle uitoefent over de inhoud van die website aansprakelijk is voor eventuele schade die uit de inhoud van die website voorvloeit. De uitspraak maakt korte metten met het verschuilen achter technologie of gebruikers door online dienstverleners."