De ruzie gaat over een posting in een discussiegroep, waarbij een gebruiker een afbeelding heeft geplaatst door met html te verwijzen naar het originele bestand. Volgens rechthebbende website Galerietone.nl is hiermee het auteursrecht geschonden. Het betreft hier een weergave van het schilderij 'De Vergane Glorie' uit 2003.

"Begin augustus ontvingen wij een fax en aangetekende brief met daarin het verzoek of wij een copyright-beschermd plaatje van onze server wilden halen", vertelt webmaster Dirk Krijgsman tegenover Webwereld. Daarbij kreeg hij een rekening voor 225 euro exclusief btw voor het schenden van het auteursrecht.

Krijgsman wees erop dat hij slechts hostingprovider is voor de website en niet verantwoordelijk is voor de inhoud. Ook heeft hij uitgelegd hoe de afbeelding te blokkeren is, omdat het plaatje niet op de server van Messageboard.nl gehost wordt. Deze code heeft Galerietone.nl volgens Krijgsman geïnstalleerd. Korte tijd later volgde een dagvaarding.

Oortjes wassen

Volgens Ton Gobits, eigenaar van Galerietone.nl, betreft het hier geen verwijzing maar is de afbeelding van het schilderij van zijn vrouw 'gewoon gejat'. Hij wil niet verder tegenover Webwereld reageren, omdat hij 'eerst het bedrijf de oortjes gaat wassen'. Vragend naar de impact van de zaak op image-zoekdiensten van Ask.com en Google adviseert hij de zaak te volgen van een afstand.