De Unity-middleware heeft in aankomende versies geen mogelijkheden meer voor multimediatechnologie Flash. De ontwikkelaar van de veelgebruikte game-engine stelt dat Flash-maker Adobe het vertrouwen van developers heeft ondermijnd. "We zien Adobe niet stevig toegewijd zijn aan de toekomstige ontwikkeling van Flash", blogt Unity.

'Adobe schrapt zelf ook'

Het bedrijf verwijst naar het schrappen van Flash Player Next, wat een volgende generatie architectuur moest zijn, en noemt de instabiliteit van recente Flash Player-versies. Volgens Unity heeft Adobe ook personeel toegewezen aan andere projecten, wat Flash verder zou ondermijnen.

Verder klaagt Unity over het schrappen van het eerder geïntroduceerde model voor omzetdeling waarmee Adobe Flash-developers wou aantrekken. Dat heeft het vertrouwen van developers, en van Unity zelf, geërodeerd, schrijft die engine-maker. Huidig Flash-gebruik via de Unity-software blijft nog ondersteund, meldt gamenieuwssite GamingBolt, maar nieuwe ontwikkellicenties worden niet meer verkocht.

Plug-in versus plug-in

Daarnaast wijst het op de algemene trend weg van Flash, versus de groei van zijn eigen Web Player in de afgelopen maanden. Die eigen software maakt 3D-content, zoals dus games, mogelijk direct in de webbrowser. De Unity Web Player heeft volgens de maker nu 200 miljoen installaties en wordt gebruikt door eenderde van alle Facebook-gamers. De plug-in is op Windows beschikbaar voor Internet Explorer, Firefox, Chrome, Safari en Opera. Het is op Mac OS X beschikbaar voor Safari, Firefox en Chrome.