Na gamesfabrikant Activision heeft nu ook Electronic Arts gewaarschuwd dat de omzet van deze feestmaand veel lager zal uitkomen dan verwacht, aldus The New York Times. Volgens het Amerikaanse marktonderzoeksbureau NPD ligt de verkoop van games 18 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar.

De belangrijkste reden dat games zo slecht verkopen is de lancering van de Xbox 360. Deze nieuwe spelcomputer kwam op 22 november in de VS en op 2 december in Europa uit. Microsoft kan de vraag echter niet aan en er is dus een tekort aan nieuwe gameconsoles.

"Het gevolg is dat consumenten wachten met de aanschaf van de Xbox 360. Tegelijkertijd kopen ze ook geen nieuwe games meer voor hun huidige gameconsoles zoals de Xbox en de Playstation 2", legt analist Evan Wilson van Pacific Crest Securities uit. "Hierdoor koopt niemand voor Kerstmis videogames."

Electronic Arts verwacht dat de decemberverkoop zo'n 10 tot 15 procent lager zal uitvallen dan de begrote omzet van ongeveer 1,5 miljard dollar. De omzet zal nu vermoedelijk uitkomen op 1,4 miljard dollar.