De Wii, die vanaf volgende week vrijdag (8 december) te koop zal zijn, wordt per direct uit het assortiment geschrapt, meldt Gameshop. Hetzelfde geldt voor de daarbij horende games en accessoires.

De Haagse gamesspeciaalzaak zegt ontevreden te zijn over de levering van de consoles. "Woensdag kregen we te horen dat we voor de lancering slechts tien exemplaren gegarandeerd geleverd krijgen. 401 klanten hebben de afgelopen twee jaar een Wii besteld."

Nintendo's beleid rondom de inkoop- en verkoopprijs zet eveneens kwaad bloed. De Wii, die voor 249 euro over de toonbank gaat, levert Gameshop niet meer dan 1,65 euro op, terwijl grote ketens als Bart Smit en Free Record Shop 22 euro per console verdienen, aldus Gameshop. "Met een marge van nog geen 5 procent lijkt het verstandiger om ons geld op de bank te zetten."

Mensen die bij Gameshop een Wii hebben besteld, hebben inmiddels een mail gekregen of worden binnenkort gebeld, stelt Wouter Jamna tegenover Webwereld. "We verwijzen ze door naar Bart Smit."

Nintendo is niet onder de indruk van de protestactie van Gameshop. Het bedrijf noemt de verwachtingen van Gameshop 'irreëel'. "We behandelen elke winkel op gelijk niveau, consoles worden op omzetaandeel verdeeld. We kunnen niets aan de situatie doen."

Gameshop boycotte eerder ook de Gamecube (Nintendo's vorige spelconsole) en de Gameboy Micro (het kleine broertje van de Gameboy Advance).