In de aanklacht (pdf) tegen E-Sports Entertainment staat beschreven dat het bedrijf op een illegale manier code heeft mee laten draaien in zijn anti-cheat software. Deze code hield de activiteiten van de computer in de gaten en zette deze aan het werk om Bitcoins te minen. E-sports activeerde de malware in de laatste twee weken van april dit jaar en liet 14.000 computers van klanten een botnet vormen. In die periode harkte het door Bitcoins te genereren een bedrag van omgerekend 2600 euro bij elkaar.

Tot 2023 onder toezicht

De mede-oprichter en een softwareontwikkelaar van het bedrijf waren bij de criminele operatie betrokken en hebben ervoor gezorgd dat E-sports nu tot een schikking gekomen is van 325.000 dollar. Dit bedrag kan echter oplopen tot 1 miljoen dollar als het bedrijf komende tien maanden weer een overtreding begaat. Bovendien moet E-sports elke twee jaar tot 2023 een audit ondergaan. De betrokken medewerkers zijn in mei al door E-Sports ontslagen. Bovendien werden de toen gedolven Bitcoins door de firma direct gedoneerd aan de kankerbestrijding.

E-Sports levert een abonnementsdienst waarbij gamers tegen betaling van enkele euro’s per maand cheatvrij kunnen spelen op de servers van het bedrijf. De te installeren client die nodig is om de servers te bereiken, geeft het bedrijf volledige controle over een pc.