Garmin, fabrikant van navigatie-apparatuur, heeft een bod uitgebracht op het Nederlands-Belgische Tele Atlas, een belangrijke leverancier van digitale kaarten.

Het Nederlandse TomTom deed in juli 2007 al een bod op het kaartenbedrijf van 21,25 euro per aandeel Tele Atlas, waarmee de totale overnameprijs voor de maker van digitale kaarten neerkomt op zo'n twee miljard euro.

Aartsrivaal Garmin doet daar nu een schepje bovenop. Het bod van Garmin van 24,50 euro per aandeel (in totaal 2,3 miljard), overtreft het bod van TomTom met 15 procent. Garmin wil het bod voor 4 december, de afloopdatum van het bod van TomTom, officieel lanceren.

Het bod van Garmin is waarschijnlijk het startschot van een biedingsstrijd tussen de twee navigatieconcurrenten. Volgens een analist van SNS Securities zal TomTom namelijk vrijwel zeker een tegenbod doen, zo meldt het Financieel Dagblad.

Beleggers aan het Damrak zijn niet geheel gerust op de afloop van deze strijd. Nadat het bod van Garmin bekend werd, duikelde de beurskoers van TomTom vanochtend in korte tijd met 13,4 procent.

Een woordvoerder van TomTom kan nog niet inhoudelijk reageren op het concurrerende bod van Garmin. "Daar is het nog te vroeg voor. We laten het nieuws momenteel op ons inwerken."