Onderzoeksbureau Gartner verwacht dat er op korte termijn een flinke acceleratie aan zit te komen bij het industriële internet, beter bekend als ‘Internet of Things’. Het aantal IP-apparaten groeit de komende jaren volgens de laatste schattingen van circa 8 miljard naar 30 miljard apparaten in 2020. Dit komt overeen met wat marktvorser IHS in augustus voorspelde. Ter vergelijking: in 2009 waren er nog 2,5 miljard aangesloten apparaten, met name smartphones, pc en tablets.

Van koelkasten en voertuigen tot lampen en auto’s: de variatie van apparaten is eindeloos. Het zijn de komende jaren de apparaten en niet de mensen die het internet van data gaan voorzien. IoT is het komende decennium dan ook de drijfveer van grote verschuivingen in de IT-sector, zoals de tsunami van data die eraan komt.

Economische drijfveer

Maar dit zorgt ook voor de nodige inkomsten. Gartner denkt dat de omzet van de gezamenlijk leveranciers tegen die tijd jaarlijks 309 miljard dollar is. “De helft van deze activiteit bestaat uit nieuwe start-ups en 80 procent wordt aangedreven door services in plaats van verkoop van de producten zelf”, aldus Peter Sondergaard , hoofd research bij Gartner tegen Help Net Security. De economische waarde van IoT schat Gartner op 1,9 biljard dollar in 2020.

De industrieën die daar het meest van profiteren zijn de producenten, de gezondheidszorg en de verzekeringswereld. IoT gaat volgens Sondergaard alle bedrijfstakken op drie belangrijke vlakken veranderen. Dat zijn bedrijfsprocessen, verdienmodellen en de snelheid waarmee bedrijven zich moeten aanpassen aan de markt.