Onderzoeksbureau Gartner verwacht dat open source, Apple computers, milieubesparende technologiën en driedimensionaal printen tot de grootste trends op IT-gebied voor de komende jaren gaan behoren.

De Amerikanen doen een tiental voorspellingen die zowel voor consumenten als zakelijke gebruikers gevolgen hebben. De oorspronkelijke lijst van Gartner bevatte honderd toekomstvisies, maar hieruit koos het bedrijf de tien belangrijkste voorspellingen voor 2008 en verder.

1. In 2011 heeft Apple zijn marktaandeel op het gebied van computers verdubbeld. Gartner: "Het succes van Apple is te danken aan het falen van de rest van de industrie." De compatibiliteit tussen de iPod, iMac en andere Apple apparaten is de reden dat kopers voor het bedrijf van Steve Jobs gaan kiezen.

2. In 2012 gebruikt meer dan 50% van de zakelijke gebruikers iets anders dan een laptop wanneer zij op reis zijn. "Ondanks dat notebooks lichter en kleiner worden en dalen in prijs, blijven gebruikers ze lastig vinden om mee te nemen", aldus Gartner. "Fabrikanten gaan daarom steeds inventievere internetapparatuur ontwikkelen met een kostprijs van minder $400. Ook zullen er meer web- en serverbased applicaties ontwikkeld worden die overal ter wereld opvraagbaar zijn."

3. 80% van alle commerciële software zal in 2012 open source-code bevatten wat voor zowel softwareontwikkelaars als eindgebruikers kostenbesparingen zal opleveren.

4. Diensten gebaseerd op het SaaS-principe (Sofware-as-a-service) zullen in 2012 ruim eenderde van de zakelijke markt opeisen. "Grote spelers zoals Oracle, SAP en Microsoft, maar ook webbedrijven als Google en Amazon, zullen het SaaS-model adopteren en gebruiken voor hun diensten."

5. IT-infrastructuur zal ook de SaaS-trend gaan volgen waardoor een aantal bedrijven infrastructuur-as-a-service gaan aanbieden. "Vanwege de stijgende breedbandsnelheden wordt het voor sites erg belangrijk om een goede infrastructuur te bezitten. Dezelfde responstijden moeten ook in 2011 behaald worden."

6. Klimaatverandering heeft komende jaren veel invloed op de strategische beslissingen van IT-bedrijven. "In 2009 zal ongeveer eenderde van de IT-organisaties milieubewust nieuwe acquisities doen."

7. In 2010 zal meer dan eenderde van de computerwinkels geen energieslurpende hardware meer inkopen.

8. Grote multinationals zullen hun producten in 2011 gaan aanprijzen aan de hand van een 'Groene Index'. "Schoenenfabrikant Timberland is daar nu al mee begonnen met hun schoenen en laarzen."

9. Wensen van gebruikers zullen in 2010 nog veel belangrijker worden. "Doordat veel applicaties een stuk toegankelijker zijn geworden, zijn gebruikers mondiger geworden en zullen zij meer invloed krijgen."

10. 3D-printers worden gemeengoed in 2011. Zowel op kantoor als thuis zullen gebruikers driedimensionaal printafdrukken kunnen maken. Voor bedrijven zal het vooral gaan om schaalmodellen voor nieuwe producten, thuisgebruikers zullen bijvoorbeeld spelkarakters, die ze online gebruiken, kunnen printen. In 2008 kosten deze printers nog bijna $10.000, maar komende jaren zullen de prijzen voor 3D-printers flink dalen, denkt Gartner.