Gartner denkt dat bedrijven niet warm worden van Microsofts nieuwe versnelde releaseschema, waarbij Windows vaker wordt bijgewerkt naar een nieuwe versie. Sterker nog, dit snelle schema zou wel eens een extra obstakel kunnen zijn waardoor bedrijven nog tot 2017/2018 met Windows 7 blijven werken.

Tempo te hoog

Dat meldt Webwerelds Amerikaanse zustersite Computerworld.com. Bedrijven zullen standaardiseren op Windows 7 en Office 2010 en de nieuwe pakketten nog jaren blijven negeren, verwacht Gartner-analist Michael A. Silver. Hij deed zijn uitspraken op Symposium/ITexpo, het congres van het analysebureau.

Een releaseschema waarbij elk jaar, of elke twee jaar, de hele omgeving getest moet worden op een nieuw OS is voor veel bedrijven geen aantrekkelijk vooruitzicht. Zo hebben organisaties nu twee jaar de tijd om hun eventuele Windows 8-omgeving naar Windows 8.1 te schakelen.

Windows-as-a-service

CEO Steve Ballmer was ook op het congres en is het niet eens met de visie van Silver. Ballmer vergelijkt het met het idee van een ouderwetse installatie met een dvd op de locatie van het bedrijf zelf. Maar hij ziet de toekomst meer als een SaaS-oplossing, waarbij klanten staan te springen om een oplossing die altijd up to date is.

Gartner verwacht dat bedrijven rond 2017/2018 beginnen af te stappen van Windows 7 en pakweg een jaar later van Office 2010. De extended support van Windows 7, het einde van de fase die in april volgend jaar het definitieve einde betekent van Windows XP in een bedrijfsomgeving, loopt door tot oktober 2020. Dat geeft bedrijven nog behoorlijk wat ademruimte om applicaties de komende jaren te blijven standaardiseren op Windows 7.

De verwachtte migratiecyclus van bedrijven volgens Gartner.

Bron: Gartner, via Computerworld